UMI UMA | 東北の海のうまい物が集うサイト

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加工品を知る“うみうまの旅”

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 私たちの食卓に並ぶ日本のおいしい水産加工品。その背景には、確かな技術と強い思いを持って商品づくりに取り組む加工業者の人びとと、豊かな海の存在があります。
 訪日旅行者に向けて日本の情報を発信するWEBマガジンであるMATCHAと連携し、太平洋沿岸の産地に赴き、加工業者に直接お話を伺いながら、日本の水産加工品の魅力に迫っていきます。
 MATCHAサイト内では各地の楽しい観光スポットもご紹介。
さあ、日本の海を味わう旅に出掛けてみませんか?

Processed Japanese marine products play a tasty role on dinner tables worldwide. Japan’s skilled, dedicated seafood processors and bountiful seas are what make this possible.
This project highlights seafood production centers along Japan’s Pacific coast. We speak directly to local producers in search of the finest processed seafood Japan has to offer—and visit fun local sightseeing spots along the way. Join us as we explore the many flavors of maritime Japan.

English

2023

NEW

寿司だけじゃない!宮城県女川町で「かまぼこ」を楽しもう

Beyond Sushi! Try Delicious Kamaboko Fish Cake in Onagawa, Miyagi

寿司だけじゃない!宮城県女川町で「かまぼこ」を楽しもう

古くから日本で親しまれてきた水産加工品「かまぼこ」。本記事では、宮川県女川町にあるかまぼこ作りの老舗「髙政」や、女川町の観光施設「シーパルピア女川」「地元市場ハマテラス」のグルメ、近くにある人気観光スポット・金華山などを紹介します。

Kamaboko is a marine processed product, made in Japan from the old days. This article features Takamasa, a long-standing kamaboko maker in Onagawa, a city in Miyagi, along with Kinkasan Island and information regarding the food served at Seapal-Pier Onagawa and Hama Terrace.

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【東京近く】日本2位の湖・霞ヶ浦で楽しみたいオススメのアクティビティとグルメ

Kasumigaura: Enjoy Food and Activities at the Second-Largest Lake in Japan

【東京近く】日本2位の湖・霞ヶ浦で楽しみたいオススメのアクティビティとグルメ

東京から1時間ほどでアクセスできる茨城県の霞ヶ浦は、日本で第2位の面積を誇る湖。ここではさまざまな魚が水揚げされ、古くから佃煮として加工されてきました。本記事では、佃煮の魅力とともに、霞ヶ浦周辺で楽しめるアクティビティや観光スポットを紹介します。

Kasumigaura in Ibaraki Prefecture, the second-largest lake in Japan, is accessible in about an hour from Tokyo. Since ancient times, fish caught at the lake have been made into sweet-salty tsukudani dishes. This article features a tsukudani product with attractions and sightseeing spots in the area!...

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東京近く!房総半島でユニークな水族館や海の幸を楽しもう

Underwater Scapes! Discover the Ocean’s Bounty in the Boso Peninsula

東京近く!房総半島でユニークな水族館や海の幸を楽しもう

東京から東に位置する房総半島には、美しい海を望む海水浴場があるほか、鴨川シーワールドや海中展望塔など、海の生物について深く理解できる施設があります。この地に本社を置く有名な水産加工品メーカーとともに、その魅力を紹介します。

The Boso Peninsula east of Tokyo is home to beaches with scenic ocean views and facilities like Kamogawa Sea World and the Underwater Observation Tower where visitors can get a deeper understanding of sea life. We introduce its charms along with a renowned seafood manufacturer based in this area.

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青森のホタテのおいしさの秘密は?人気のおみやげ「カリポリ貝ひも」を探訪!

Aomori Scallops: An Insider’s Look Into the Popular Kari-Pori Kaihimo

青森のホタテのおいしさの秘密は?人気のおみやげ「カリポリ貝ひも」を探訪!

東北・青森県でもっとも有名な海産物のひとつがホタテです。今回の記事は、ホタテ漁の様子や、青森で有名なおみやげであるアラコウ水産の「カリポリ貝ひも」を紹介します。これで青森ホタテのおいしさの秘密がわかりますよ!

Scallops are the most popular seafood in Aomori Prefecture. Read to learn about scallop fishing and get an insider’s look at Kari-Pori Kaihimo by Arakou Fishery. You’ll discover the secret behind the deliciousness of Aomori scallops!

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【岩手】世界唯一のうにの牧場!北三陸ファクトリーの最高級のうにを堪能しよう

Iwate's Kita-Sanriku Factory: Enjoy High-Quality Farmed Sea Urchin!

【岩手】世界唯一のうにの牧場!北三陸ファクトリーの最高級のうにを堪能しよう

岩手県洋野町にある「北三陸ファクトリー」は、世界唯一の「うに牧場®」で水揚げされたうにを使った「UNI&岩手産バターSPREAD」をはじめとする優れた水産加工品をつくる傍ら、海の環境保全にも積極的に取り組んでいます。

Iwate Prefecture's Kita-Sanriku Factory (Hirono Town) uses sea urchins from the world's only Uni Bokujo® to make high-quality products such as Sea Urchin Butter Spread. Simultaneously, they are actively working to preserve the surrounding marine habitat.

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福島県伊達市を旅しよう!自然、歴史、おいしい水産グルメを紹介

Nature, History, and Delicious Seafood in Date City, Fukushima

福島県伊達市を旅しよう!自然、歴史、おいしい水産グルメを紹介

福島県伊達市は「旧亀岡住宅」「霊山神社」などの歴史スポットで知られています。本記事では伊達市を訪れた際に立ち寄れるオススメの名所のほかに、この街で製造される味わい豊かな水産加工品を紹介します。

Date City in Fukushima Prefecture is renowned for historical sites such as the Former Kameoka Residence and Ryozen Shrine. In this article, we will introduce famous places to visit in Date City along with the delicious seafood products made in this city.

2022

下北半島の絶景と、津軽海峡が育んだグルメ「海峡サーモン」を味わおう!

Stunning Scenery and Excellent Salmon! Aomori's Shimokita Peninsula

下北半島の絶景と、津軽海峡が育んだグルメ「海峡サーモン」を味わおう!

青森県の下北半島は、桃源郷のような美しい自然と、すばらしい海の幸があります。本記事では、巨石とエメラルドグリーンの海が織りなす絶景が人気の仏ヶ浦、そしてリピート客続出の絶品グルメである北彩屋の「海峡サーモン」を紹介します。

The Shimokita Peninsula in Aomori has heavenly natural surroundings and incredible seafood. This article features Hotokegaura, famous for its colossal stone formations and emerald-green sea. We'll also introduce Kaikyo Salmon, a delicious local product you won't want to miss!

三陸鉄道で港町・宮古へ!“イカ王子”オススメの水産グルメと絶景を楽しもう

Meet the Squid Prince! Visit Miyako on the Scenic Sanriku Coast

三陸鉄道で港町・宮古へ!“イカ王子”オススメの水産グルメと絶景を楽しもう

人気ドラマ『あまちゃん』で有名になった三陸鉄道リアス線。その本社がある岩手県の宮古市は、「浄土ヶ浜」「青の洞窟」など観光スポットがあるほか、多くの水産グルメが楽しめます。本記事では、地元の有名人・イカ王子が紹介する地元の水産品の魅力に迫ります。

Miyako, a port city in Iwate, is famous for the scenic views that can be enjoyed from the train window when riding the Sanriku Railway Rias Line. The amazing local seafood is an additional reason to visit! We delve into the charms of Miyako as introduced by the Squid Prince!

水産グルメと歴史ある神社が魅力!港町・塩竃の見どころ

Amazing Seafood and Historic Shrines! Shiogama, a Fishing Port Near Sendai

水産グルメと歴史ある神社が魅力!港町・塩竃の見どころ

日本三景の一つである松島湾の近くにある塩竈市は、仙台から電車で30分以内で行けます。豊かな歴史を誇るこの街は、漁業や水産加工業が盛んです。絶品の水産グルメを提供する「海心」や、みなと塩竈市魚市場、塩竈神社などの見どころを紹介します。

The city of Shiogama is close to the scenic Matsushima Bay, less than 30 minutes by train from Sendai. Shiogama boasts a flourishing fishing and seafood processing industry, as well as a rich history. Visit this charming city to enjoy exquisite seafood and marvel at splendid millennium-old shrines!

いわき市で太平洋の魅力を堪能!海の幸に水族館、絶景を楽しもう

Exciting Ocean Discoveries in Iwaki: Seafood, an Aquarium, and Great Views

いわき市で太平洋の魅力を堪能!海の幸に水族館、絶景を楽しもう

福島県のいわき市は、日本の太平洋沿岸で特にワクワクする旅先のひとつ! 港町として有名で、絶品の海の幸を堪能できるほか、海洋生物をテーマにした水族館が楽しめます。本記事では、いわき市の見どころや飲食店、絶品かまぼこの専門店などを紹介します。

One of the most exciting destinations on Japan's Pacific coast! Iwaki is home to an impressive aquarium and marine life museum. A famous fishing port, the city offers exquisite seafood! We introduce places to visit, dining facilities, and an excellent kamaboko (fish cake) specialty store in Iwaki.

緑茶・大吟醸で魚を加工⁉茨城・大洗で「飯岡屋水産」の絶品グルメを楽しもう!

Processing Fish With Green Tea and Sake! Iiokaya Suisan in Oarai

緑茶・大吟醸で魚を加工⁉茨城・大洗で「飯岡屋水産」の絶品グルメを楽しもう!

東京から車で90分ほどで行ける茨城県・大洗町は、絶景・大洗磯前神社で知られるマリンリゾート。この地で緑茶や大吟醸をつかったユニークな水産加工品を作っている「飯岡屋水産」や、近隣のショッピング施設「大洗シーサイドステーション」を紹介します。

It is a 90-minute drive from Tokyo to Oarai in Ibaraki Prefecture. This marine town is where Oarai Isosaki Shrine is located. In this article, we'll feature Oarai Seaside Station and Iiokaya Suisan, a company making seafood products using green tea and daiginjo sake.

銚子の「サバカレー」とは?東京近くにある人気観光地のグルメの謎を探る

Mackerel Curry!? Uncover This Culinary Secret in Choshi Near Tokyo

銚子の「サバカレー」とは?東京近くにある人気観光地のグルメの謎を探る

東京から2時間弱で行ける千葉県の銚子は、銚子漁港や犬吠埼灯台などのスポットがある人気観光地。そこで、ドラマで人気になった缶詰「サバカレー」をつくっている「信田缶詰」や、近隣のおみやげ・食事処の「ウオッセ21」などを紹介します。

Choshi, a city in Chiba Prefecture, is a popular sightseeing destination about two hours from Tokyo. This article introduces Shida Kanzume, a local company making high-quality canned food called Mackerel Curry. We also feature Wosse 21, home to great souvenir shops and restaurants.

2021

驚くほど濃厚な味わい!青森・陸奥湾の絶品ホタテを手軽に味わえる山神の商品

Aomori Flavors! Enjoy Rich Tasting Scallop Products From Yamajin

驚くほど濃厚な味わい!青森・陸奥湾の絶品ホタテを手軽に味わえる山神の商品

本州最北端にある青森県は、新鮮な魚介類の宝庫。特に陸奥湾で取れるホタテは、絶品として知られています。この陸奥湾産ホタテを使い、世界のグルメをうならせる加工品をつくっているのが山神です。そのオススメ商品と、JR青森駅周辺の観光スポットも紹介します。

Aomori, the northernmost prefecture on Japan's main island of Honshu, is famous for fresh seafood. Especially famous are the scallops from Mutsu Bay. Yamajin uses these scallops in a variety of food products. We'll showcase their products along with sightseeing spots near JR Aomori Station!

世界三大漁場・三陸の釜石へ!伝統を生かしたサンマ・イクラの食べ方を楽しむ

Kamaishi: Enjoy Seafood Prepared with Traditional Recipes

驚くほど濃厚な味わい!青森・陸奥湾の絶品ホタテを手軽に味わえる山神の商品

世界三大漁場のひとつ、三陸沖に面する釜石は、サンマやイクラなどの魚介がたくさん獲れます。ここで地域伝統の調理方法を大切にしながらおいしい加工品を作っているTRS食品や、オーシャンビューとともにグルメが楽しめる「魚河岸テラス」などを紹介します。

The Sanriku Coast is one of the three largest fishing grounds in the world. This article features TRS Foods, which manufactures processed marine products using traditional recipes In Kamaishi City. We'll also introduce Uogashi Terrace, where visitors can enjoy the ocean view while dining.

海の恵みをいつまでも!宮城・南三陸町でおいしくSDGsを学ぶ

Enjoy the Bounty of the Sea! Minamisanriku, a Town Dedicated to SDGs

驚くほど濃厚な味わい!青森・陸奥湾の絶品ホタテを手軽に味わえる山神の商品

世界で初めて森と海の国際認証を取得するなど、SDGsに注力し豊かな海を守っている宮城県南三陸町。ここで「骨までおいしいお魚シリーズ」をはじめとするおいしい水産加工品をつくる株式会社丸荒や、地魚料理が食べられる「南三陸さんさん商店街」を紹介します。

The town of Minamisanriku is committed to Sustainable Development Goals (SDGs) to protect their bountiful ocean. Read to learn about Maruara, a processed seafood maker, and the Minamisanriku Sun Sun Shopping Village, an excellent place to taste local seafood.

国営ひたち海浜公園の近く!絶品の干物と地魚が楽しめる那珂湊

Near Hitachi Seaside Park! Exquisite Fish Specialties in Nakaminato

驚くほど濃厚な味わい!青森・陸奥湾の絶品ホタテを手軽に味わえる山神の商品

人気観光地・国営ひたち海浜公園の近くにある那珂湊。東京からアクセスのよいこの港町では、干物やみりん干しなど、おいしい水産加工品がたくさんあります。本記事では、干物が人気の水産加工ブランド「五代目常造」と、地魚が集まる「那珂湊おさかな市場」を紹介します。

Nakaminato, located near Hitachi Seaside Park, is a port town well-known for its seafood products and dried foods. In this article, we introduce Godaime Tsunezo, a well-established local brand, and take you on a tour of Nakaminato Fish Market.

江戸時代から続くいわしの町・九十九里で、グルメと観光を楽しむ旅!

Sightseeing and Sardine Cuisine in Kujukuri, a Historical Town in Chiba

驚くほど濃厚な味わい!青森・陸奥湾の絶品ホタテを手軽に味わえる山神の商品

東京から車に乗れば2時間弱で行ける九十九里町は、江戸時代から栄えてきたいわしの町。老舗の加工会社「カネヨン水産」のいわしのごま漬けや、「海の駅 九十九里」のいわし料理、地域といわしの繋がりを学べる「いわし資料館」など、人気グルメやスポットを紹介します。

Kujukuri is a town in Chiba famous for sardine fishing. From Tokyo, it's easily accessible by car on a two-hour drive. We introduce popular places to visit in the area such as Seaside Plaza Kujukuri, as well as Kaneyon Marine Products, which manufactures tasty sardine dishes.

2020

日本一脂がのったサバをさらにおいしく!青森県八戸のディメールの商品

Mouthwatering flavors from Hachinohe, Aomori, Honshu’s northernmost mackerel fishery

本州最北端のサバ産地・青森県「八戸」からおいしい商品を届ける

「日本一脂がのっている」とも噂される八戸のサバ。そんなサバを提供するディメールのおいしさへのこだわりと、魅力的なオススメ商品とは?

Rumor has it mackerel are richer in tasty fat in Hachinohe than anywhere else in Japan. Learn how De Mer captures that richness, and which products it recommends most highly.

ウニにイクラ!世界三大漁場・三陸沖の大船渡が生んだ絶品「ほまぢ」

Building the Oikawaya brand at Ofunato, Iwate, one of the world’s three great fisheries

世界三大漁場エリア・岩手県大船渡からとっておきの水産品を届ける「おいかわ」

世界三大漁場とも言われる三陸沖エリア。その新鮮な魚を届けるために尽力する及川冷蔵のストーリーと、とっておきのオリジナルブランド商品を紹介します!

The Sanriku area is one of the world’s three great fishing grounds. We spoke to Oikawa Reizo about its tireless efforts to share that bounty, and introduce some exclusive Oikawaya-brand products.

高級食材を本場で食べたい!海と生きる町・気仙沼で絶品のフカヒレに出会う旅

Fresh from the waves! Sharkfin and more from Kesennuma

上質な高級食材を本場で食べる!ふかひれで味わう気仙沼の海の味

サメの水揚げ量が日本一の気仙沼。サメ文化が根付くこの地で、上質なふかひれを作っている石渡商店に伺い、そのおいしさの秘密に迫ります!

Kesennuma is Japan’s leading shark producer. We spoke to Ishiwata Shoten about the area’s longstanding “shark culture” and the secrets behind the company’s delicious sharkfin.

魚介類の宝庫・宮城県石巻で、海の幸を食べ尽くす旅!

The riches of the sea await! A gourmet voyage to Ishinomaki

海の幸を食べつくす!石巻の水産品を味わうグルメ旅

かき、ほや、金華さばといった宮城県産の有名な水産品を扱う本田水産。震災の被害から回復し、おいしい水産加工品を提供するための取り組みを取材しました。

Oysters, sea squirts, Kinka mackerel—Honda Suisan deals in Miyagi’s choicest seafood. Learn more about how the company recovered from the 2011 Tohoku earthquake and tsunami to delight seafood-lovers once more.

仙台名物・笹かまぼこはなぜおいしい?「鐘崎 笹かま館」で食べて、知って、体験しよう!

Discover a Sendai specialty: sasa-kamaboko at Kanezaki Sasakama-kan

仙台名物・笹かまぼこを堪能するなら「鐘崎 笹かま館」がオススメ!

仙台名物といえば笹かまぼこ!「鐘崎 笹かま館」は、かまぼこの歴史や作り方などを楽しく学びつつ、おいしい商品を食べることができるスポットです。

Sasa kamaboko, cooked fish paste in the shape of bamboo leaves, is a Sendai delicacy. At Kanezaki Sasakama-kan, visitors can learn about kamaboko’s history, watch it being made—and try some for themselves.

子どもも大好き!ユニークな海苔商品が光る福島県相馬のサンエイ海苔

In Soma, Fukushima, famed for its aonori (laver), Sun-Ei Nori delivers traditional tastes

今も変わらない味を求めて。青のりの産地・福島県相馬でおいしさを届ける「サンエイ海苔」

相馬の松川浦では青のりが名産です。震災による被害を乗り越え、品質にこだわっておいしい海苔を届けているサンエイ海苔の思いをお伝えします。

Matsukawa-Ura Bay in Soma is famed for its mouthwatering aonori (dried laver). Sun-Ei overcame the devastation of the 2011 Tohoku earthquake and tsunami to uphold the tradition of delicious, high-quality nori sheets.

海の味をおいしく持ち帰るなら!高木商店の缶詰がオススメ

Takagi Shouten’s canned mackerel brings sea-fresh flavors right into the kitchen

海の味をそのまま持ち帰るなら!高木商店のサバ缶がオススメ

銚子港で水揚げされる新鮮な魚と地元の野菜にこだわり、良質な缶詰を作っている高木商店。旬のおいしさをそのまま味わえる缶詰の魅力とは?

Takagi Shouten cans the choicest catch from Choshi Harbor, and local vegetables too. Learn the secret to sealing in freshness and flavor to enjoy all year round.

伊勢エビ、アワビ。千葉のリゾート・千倉で獲れる絶品の海の幸

Savor spiny lobster straight from the source at Chikura, Chiba

産地で食べたい海の幸。千葉県・千倉で伊勢エビ料理を味わう

豊富な水産物と温暖な気候の千倉は、グルメ旅にぴったり!千倉の水産物を取り扱うスズ市水産で、海の魅力たっぷりのおすすめ商品を紹介します。

Blessed with bountiful seas and mild weather, Chikura is the perfect destination for a gourmet voyage. Sample some particularly recommended products from local producer Suzuichi Suisan.

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三陸・常磐の水産加工品ECサイト「UMIUMART」(ウミウマート)がオープン。世界三大漁場、三陸・常磐が育んだ絶品の海の幸を活かした水産加工品の数々をラインナップし、うみのうまいものだけを選りすぐって、お届けします。

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