UMI UMA | 東北の海のうまい物が集うサイト

加工品を知る“うみうまの旅”

Sponsored byMATCHA

私たちの食卓に並ぶ日本のおいしい水産加工品。その背景には、確かな技術と強い思いを持って商品づくりに取り組む加工業者の人びとと、豊かな海の存在があります。
今回、訪日旅行者に向けて日本の情報を発信するWEBマガジンであるMATCHAと連携し、太平洋沿岸の産地に赴き、加工業者に直接お話を伺いながら、日本の水産加工品の魅力に迫っていきます。
MATCHAサイト内で各地の楽しい観光スポットもご紹介。さあ、日本の海を味わう旅に出掛けてみませんか?

Processed Japanese marine products play a tasty role on dinner tables worldwide. Japan’s skilled, dedicated seafood processors and bountiful seas are what make this possible.
This project highlights seafood production centers along Japan’s Pacific coast. We speak directly to local producers in search of the finest processed seafood Japan has to offer—and visit fun local sightseeing spots along the way. Join us as we explore the many flavors of maritime Japan.

日本一脂がのったサバをさらにおいしく!青森県八戸のディメールの商品

Mouthwatering flavors from Hachinohe, Aomori, Honshu’s northernmost mackerel fishery

本州最北端のサバ産地・青森県「八戸」からおいしい商品を届ける

「日本一脂がのっている」とも噂される八戸のサバ。そんなサバを提供するディメールのおいしさへのこだわりと、魅力的なオススメ商品とは?

Rumor has it mackerel are richer in tasty fat in Hachinohe than anywhere else in Japan. Learn how De Mer captures that richness, and which products it recommends most highly.

ウニにイクラ!世界三大漁場・三陸沖の大船渡が生んだ絶品「ほまぢ」

Building the Oikawaya brand at Ofunato, Iwate, one of the world’s three great fisheries

世界三大漁場エリア・岩手県大船渡からとっておきの水産品を届ける「おいかわ」

世界三大漁場とも言われる三陸沖エリア。その新鮮な魚を届けるために尽力する及川冷蔵のストーリーと、とっておきのオリジナルブランド商品を紹介します!

The Sanriku area is one of the world’s three great fishing grounds. We spoke to Oikawa Reizo about its tireless efforts to share that bounty, and introduce some exclusive Oikawaya-brand products.

高級食材を本場で食べたい!海と生きる町・気仙沼で絶品のフカヒレに出会う旅

Fresh from the waves! Sharkfin and more from Kesennuma

上質な高級食材を本場で食べる!ふかひれで味わう気仙沼の海の味

サメの水揚げ量が日本一の気仙沼。サメ文化が根付くこの地で、上質なふかひれを作っている石渡商店に伺い、そのおいしさの秘密に迫ります!

Kesennuma is Japan’s leading shark producer. We spoke to Ishiwata Shoten about the area’s longstanding “shark culture” and the secrets behind the company’s delicious sharkfin.

魚介類の宝庫・宮城県石巻で、海の幸を食べ尽くす旅!

The riches of the sea await! A gourmet voyage to Ishimaki

海の幸を食べつくす!石巻の水産品を味わうグルメ旅

かき、ほや、金華さばといった宮城県産の有名な水産品を扱う本田水産。震災の被害から回復し、おいしい水産加工品を提供するための取り組みを取材しました。

Oysters, sea squirts, Kinka mackerel—Honda Suisan deals in Miyagi’s choicest seafood. Learn more about how the company recovered from the 2011 Tohoku earthquake and tsunami to delight seafood-lovers once more.

仙台名物・笹かまぼこはなぜおいしい?「鐘崎 笹かま館」で食べて、知って、体験しよう!

Discover a Sendai specialty: sasa-kamaboko at Kanezaki Sasakama-kan

仙台名物・笹かまぼこを堪能するなら「鐘崎 笹かま館」がオススメ!

仙台名物といえば笹かまぼこ!「鐘崎 笹かま館」は、かまぼこの歴史や作り方などを楽しく学びつつ、おいしい商品を食べることができるスポットです。

Sasa kamaboko, cooked fish paste in the shape of bamboo leaves, is a Sendai delicacy. At Kanezaki Sasakama-kan, visitors can learn about kamaboko’s history, watch it being made—and try some for themselves.

子どもも大好き!ユニークな海苔商品が光る福島県相馬のサンエイ海苔

In Soma, Fukushima, famed for its aonori (laver), Sun-Ei Nori delivers traditional tastes

今も変わらない味を求めて。青のりの産地・福島県相馬でおいしさを届ける「サンエイ海苔」

相馬の松川浦では青のりが名産です。震災による被害を乗り越え、品質にこだわっておいしい海苔を届けているサンエイ海苔の思いをお伝えします。

Matsukawa-Ura Bay in Soma is famed for its mouthwatering aonori (dried laver). Sun-Ei overcame the devastation of the 2011 Tohoku earthquake and tsunami to uphold the tradition of delicious, high-quality nori sheets.

海の味をおいしく持ち帰るなら!高木商店の缶詰がオススメ

Takagi Shouten’s canned mackerel brings sea-fresh flavors right into the kitchen

海の味をそのまま持ち帰るなら!高木商店のサバ缶がオススメ

銚子港で水揚げされる新鮮な魚と地元の野菜にこだわり、良質な缶詰を作っている高木商店。旬のおいしさをそのまま味わえる缶詰の魅力とは?

Takagi Shouten cans the choicest catch from Choshi Harbor, and local vegetables too. Learn the secret to sealing in freshness and flavor to enjoy all year round.

伊勢エビ、アワビ。千葉のリゾート・千倉で獲れる絶品の海の幸

Savor spiny lobster straight from the source at Chikura, Chiba

産地で食べたい海の幸。千葉県・千倉で伊勢エビ料理を味わう

豊富な水産物と温暖な気候の千倉は、グルメ旅にぴったり!千倉の水産物を取り扱うスズ市水産で、海の魅力たっぷりのおすすめ商品を紹介します。

Blessed with bountiful seas and mild weather, Chikura is the perfect destination for a gourmet voyage. Sample some particularly recommended products from local producer Suzuichi Suisan.

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海を守る取り組み
Initiatives to protect our sea

魚介類は、我が国では古くから大切な食料として親しまれてきました。
近年では、魚介類に含まれている有害な物質や有益な成分が、健康にどのような影響や効果があるかについて研究が進んでおります。
こちらでは、安全な魚介類を食卓にお届けするための取り組みを紹介しています。

Seafood has been an important part of the Japanese diet since ancient times.
In recent decades, research has uncovered the health benefits of nutrients found in marine products—as well as the impact of the harmful substances some seafood contains.
This page highlights initiatives to deliver safe, healthy seafood to consumers in Japan and around the world.

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Main Contents

加工品を知る

作ってる場所、作ってる人。加工品一つ一つには物語があります。さあ、まずは知ることから。

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加工品を食べる

簡単で美味しい食べ方をお伝えします。プロの料理人レシピ、加工品の便利な使い方などをご紹介!

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加工品を探す(一般向け)

産地直送のお取り寄せ!鮮度そのまま加工した商品が揃っています。手仕事の逸品をご賞味ください。

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